Iacob Mureșianu

Acad. IACOB MUREȘIANU (1812-1887)

Format la școlile Blajului, care transmiteau generațiilor de intelectuali ai secolului al XIX-lea mesajul cărturarilor Şcolii Ardelene, potrivit căruia cultura are rolul determinant în evoluţia unei națiuni, Iacob Mureșianu venea la Brașov în 1837, pentru a fi cel dintâi profesor al unei școli pe care va reuși să o transforme în ceea ce a fost Liceul latino-german și pentru a-l ajuta pe George Barițiu să redacteze primul ziar politic al românilor ardeleni, „Gazeta de Transilvania”.

Organizarea de școli a fost o preocupare permanentă, Iacob Mureșianu reușind să pună bazele mai multor şcoli primare și să creeze statutele și programele de studiu în vederea înfiinţării unor facultăţi de drept și agronomie cu predare în limba română. În 1850 devine proprietarul absolut al „Gazetei Transilvaniei”, prin intermediul căreia a dus o luptă constantă pentru obținerea de drepturi civice și politice pentru conaționalii săi. În anul 1850 a inventat dansul Romana, foarte apreciat de românii ardeleni.

În semn de apreciere a laborioasei sale activităţi pentru unitatea culturală a tuturor românilor, în 1877 este primit în Academia Română.

Share

2 gânduri despre „Iacob Mureșianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *