Recomandam festivalul: „In numele trandafirului?

Începând de joi 26 august 2010, timp de trei zile, Cetatea din Râşnov va fi locul de
întâlnire pentru armatele istorice din 8 ţări europene (Bulgaria, Cehia, Slovenia, Austria, Germania, Bulgaria, Franţa şi Anglia).
Este singurul eveniment de tip living history din România, fiind organizat de o echipă de istorici condusă de dr. Adrian Silvan Ionescu.
Evenimentele de tip living history din România se pierd în avalanşa de ,,festivaluri medievale?, cu spectacole organizate fără asistenţa unor istorici, aranjate de imaginaţia unor persoane care în general nu au informaţia ştiinţifică care să le permită o încadrare chiar şi aproximativă în spaţiul istoric românesc.
Festivalul „În numele trandafirului” va avea loc la Râşnov în perioada 26 – 29 august 2010 şi doreste sa atragă un public interesat să asiste la o „lecţie vie? de istorie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, documentar şi didactic, organizatorii urmăresc să pună în valoare tradiţii militare din spaţiul european, din antichitate până în epoca contemporană.
Acţiunea se adresează publicului iubitor de istorie prin prezentarea unor
aspecte ale vieţii cotidiene, costume, echipamente, demonstraţii de mânuire şi tragere cu arme istorice, albe şi de foc, şi tehnici/tactică de luptă din diferite epoci. Prima zi a festivalului este dedicată comunicărilor ştiinţifice şi discuţiilor între specialişti.
Programul festivalului cuprinde de asemenea:
– Expoziţii reconstituire istorică
– Prezentări ale grupurilor istorice
– Concerte de marşuri militare şi muzică de cătănie
– Sedinţe de tragere
– Defilări cu torţe ale grupurilor istorice
– Reconstituiri cu scene de luptă
„Ce este un re-enactor ? Este un istoric în miniatură. El se străduieşte, singur sau în grup, să refacă o epocă anume spre a încerca, pe propria-i piele, experienţele trăite de înaintaşi. El nu studiază neapărat documente vechi, nu merge la Arhive, ci reconstituie viaţa reală de acum câteva zeci sau câteva sute de ani folosind informaţiile orale ale veteranilor sau memorialistica şi iconografia epocilor respective. Astfel, el face istorie aplicată, atât în planul celei evenimenţiale cât şi al celei sociale şi a mentalităţilor” – dr. Adrian Silvan Ionescu

Share
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Copyright 2010 Muzeul Casa Muresenilor . | Design: Brilum Advertising