TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediţia a III-a

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Muzeul Naţional Peleş
Ambasada Japoniei
Asociaţia de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România

derulează proiectul

TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediţia a III-a

şi organizează 4 Workshop-uri susţinute de maestrul YUSAI SHOKOIN (Japonia), în perioada 10-13 septembrie 2013, în Sinaia, Buşteni şi Braşov.
Workshop-ul se adresează deopotrivă tinerilor şi vârstnicilor care doresc să descifreze şi să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu aţă sau mătase.

La prima ediţie a atelierului, organizată în septembrie 2012 la Brașov, au participat 50 persoane, elevi şi adulţi, care au apreciat iniţiativa muzeului şi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativă a petrecerii timpului liber practicând o îndeletnicire atât de dragă Reginei Elisabeta.

Atelierul se va desfășura în Brașov la Muzeul ?Casa Mureșenilor?, joi, 12 septembrie 2013 între orele 10,30-13,00. Participarea este gratuită, pe baza înscrierii nominale, la adresa Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Piaţa Sfatului nr. 25, tel. 0268-477864 sau e-mail casa_muresenilor@yahoo.com. Nr. maxim de participanţi – 20 persoane.
Materialele necesare desfăşurării activitaţii vor fi puse la dispoziţie de dl. Yusai Shokoin.
Persoana de contact: Cristina Seitz.

PROGRAMUL WORKSHOP-URILOR

TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediţia a III-a:

Marţi, 10 septembrie 2013
10,30 – 12,30 – atelier de tatting – Castelul Peleş

Miercuri, 11 septembrie 2013
10,30 – 12,30 – atelier de tatting – Centrul Cultural ?Aurel Stroe? Buşteni
16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural ?Carmen Sylva? Sinaia

Joi, 12 septembrie 2013
10,30 – 13,00 – atelier de tatting – Muzeul ?Casa Mureşenilor? Braşov

Vineri, 13 septembrie 2013 – Castelul Peleş
13,00 – Concluzii

Participanţi: Muzeul Naţional Peleş; Muzeul Casa Mureşenilor Braşov; Centrul Cultural Carmen Sylva, Sinaia; Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni.

Organizatori: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional Peleş, Ambasada Japoniei, Asociaţia de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România.

Parteneri: Restaurantul Kuib Sinaia, AMANN GROUP
Partener media: Redescoperă Sinaia

Persoane de contact Muzeul Naţional Peleş: Dana Voitescu-0724 048 906; Gabriela Dascalu
Telefon Muzeul Naţional Peleş: 0244 310 918
e-mail: contact@peles.ro; workshop@peles.ro

TATTING este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateţei modelelor redate.

Îndeletnicire practicată mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité fiind considerată un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.

SUVEICA este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de ţesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecţionată din lemn, fildeş, oţel, sidef, baga, porţelan şi în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuţios decorată, suveica a atras atenţia colecţionarilor pasionaţi de acest domeniu.

Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturităţii, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreună cu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans, Green@Company.

Coperta cărţii reproduce cea mai importantă lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaşterea internaţională a talentului său în acest domeniu, „Scutecul de botez al principelui Carol? (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obţinut Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.

Share
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Copyright 2010 Muzeul Casa Muresenilor . | Design: Brilum Advertising