Pronunciament

Pronunciamentul de la Blaj din 3 mai 1868 a fost o formă de acţiune politică a fruntaşilor români din Transilvania. S-a protestat împotriva abolirii autonomiei şi încorporării Transilvaniei la Ungaria. În contextul dualismului austro-ungar, Transilvania a avut parte de consecinţe nefaste, cunoscând o intensă politică de maghiarizare, fundamentat...

Pronunciamentul de la Blaj din 3 mai 1868 a fost o formă de acţiune politică a fruntaşilor români din Transilvania. S-a protestat împotriva abolirii autonomiei şi încorporării Transilvaniei la Ungaria. În contextul dualismului austro-ungar, Transilvania a avut parte de consecinţe nefaste, cunoscând o intensă politică de maghiarizare, fundamentată pe noile legi privind naţionalităţile, presa, învăţământul, alegerile.

La 3/15 mai 1868, la împlinirea a două decenii de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un grup de fruntaşi ai românilor din Transilvania dau publicităţii un nou protest împotriva abolirii autonomiei Principatului şi încorporării lui la Ungaria.

Pronunciamentul de la Blaj a fost publicat în ziarele româneşti din Transilvania: Telegraful Român, Gazeta Transilvaniei, Federaţiunea, iar un exemplar a fost înaintat guvernului.

Iacob Mureșianu, editor și redactor al Gazetei Transilvaniei, în urma publicării Pronunciament-ului, va fi suspendat din postul de profesor și director al Liceului latino-german din Brașov, iar cenzura va opri tipărirea ziarului pentru scurt timp. 

Mai multe

Pronunciament Conține 5 documente.

Se afişează 1-5 din 5 articole
Se afişează 1-5 din 5 articole