Alexandru Papiu Ilarian

Alexandru Papiu-Ilarian (1827-1877) a fost jurist, istoric, lingvist, unul din organizatorii revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868. După o scurtă perioadă în care a deținut funcția de inspector al școlilor din cercul Blaj, pleacă la Viena, pentru a studia dreptul. Între 1852 și 1854 își continuă studiile la Univ...

Alexandru Papiu-Ilarian (1827-1877) a fost jurist, istoric, lingvist, unul din organizatorii revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868. După o scurtă perioadă în care a deținut funcția de inspector al școlilor din cercul Blaj, pleacă la Viena, pentru a studia dreptul. Între 1852 și 1854 își continuă studiile la Universitatea din Padova iar în ianuarie 1854 obține titlul de doctor în drept. Din perioada studiilor datează și câteva scrisori, păstrate în arhiva Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov și care vorbesc despre implicarea lui Alexandru Papiu Ilarian în lupta pentru emancipare națională a românilor din Transilvania. Corespondența cu Iacob Mureșianu arată interesul lui Alex. Papiu Ilarian pentru articolele apărute în Gazeta Transilvaniei” referitoare la evenimentele politice din Transilvania.

Mai multe

Alexandru Papiu Ilarian Conține 4 documente.

Se afişează 1-4 din 4 articole
  • Alexandru Papiu Ilarian către Iacob Mureșianu (1812-1887). Îi comunică răspunsul lui Simion Bărnuțiu referitor la apariția în Gazeta Transilvaniei și Foaie pentru minte, inimă și literatură a articolului său „Cuvântul studentului”; 1853.

  • Alexandru Papiu Ilarian către Iacob Mureșianu (1812-1887). Îi reamintește despre articolul trimis și intitulat „Neologisme”. Trimite, în copie, un articol, „Coroana ungară” primit de la S. Bărnuțiu. Probleme de ortografie. Nu poate susține un examen din lipsa banilor ce trebuie plătiți ca taxă școlară. Solicită un împrumut. Padua (Padova), 1853. 

  • Papiu Ilarian Alexandru îl informează pe Mureşianu Iacob (1812-1887) despre neregularitatea cu care primeşte Gazeta Transilvaniei la Viena. Se plânge de raritatea articolelor naţionaliste din Gazeta Transilvaniei.

  • Papiu Ilarian Alexandru îi trimite lui Mureşianu Iacob (1812-1887) un articol pentru Gazeta Transilvaniei, promiţând că vor urma şi altele pe parcursul întregului an. Aminteşte de informaţiile pe care le-a primit de la Episcopia Blajului în legătură cu participarea unor reprezentanţi ai clerului greco-catolic la întâlnirea de la Strigoniu....

Se afişează 1-4 din 4 articole