Pedagogie muzeala

Vacanța artelor la muzeu
Ediția a XI-a

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov organizează în perioada 5 iulie-12 august 2016 cea de a XI-a ediție a programului de educație muzeală „Vacanța artelor la muzeu”.
Programul se adresează copiilor cu vârsta între 6 și 14 ani și se va desfășura în fiecare zi de marți între orele 10 – 12. Înscrierile pentru grupa de 20 de participanți se fac până data de 4 iulie 2016. Costul este de 5 lei pentru fiecare atelier.
Dintre programele dedicate timpului liber al copiilor amintim: Joaca cu tiparul și tipăriturile, Gramatică interactivă, Inteligență emoțională, Program de educație dentară, circulație rutieră și spirit civic, Desen și modelaj în lut, Aeromodelism și lectură publică, Descoperă „Comorile Regilor României”.
În data de 6 august 2016 se va organiza o excursie la Racoș, județul Brașov, adresată participanților la curs, însoțiți de părinți. Se vor vizita Vulcanul stins, Lacul de Smarald și Cetatea Medievală.
Pentru luna august propunem două întâlniri de consiliere medicală și educație sanitară, coordonate de doctor Ioan Toma, adresate adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Costul este de 2 lei pentru fiecare întâlnire.
Înscrierile se fac la telefon 0268/477.864. Informații suplimentare se pot obține de la Ovidiu Savu, coordonatorul programului.

Ateliere de educaţie muzeală

Consiliul Judeţean Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov organizează în perioada 25-28 aprilie 2016, ateliere de educaţie muzeală pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani. Programele se vor desfăşura atât la sediul Muzeului „Casa Mureşenilor” din Piaţa Sfatului nr. 25 cât şi la sediul Muzeului Casa „Ştefan Baciu” (secţia de literatură a Muzeului „Casa Mureşenilor”) din str. Gh. Baiulescu nr. 9, astfel:
luni, 25 aprilie 2016
ora 13.00 – atelier de pictură icoane (Casa „Ştefan Baciu”), responsabil muzeograf Bianca Micu
marţi, 26 aprilie 2016
ora 10.00 – „Despre cultele religioase din Braşov” – scurtă prezentare a principalelor culte religioase ale Braşovului urmată de o vizită la principalele biserici din oraş: Biserica catolică, Biserica ortodoxă, Biserica evanghelică, Sinagoga; responsabil muzeograf Ovidiu Savu
ora 13.00 – atelier de pictură icoane (Casa „Ştefan Baciu”), responsabil muzeograf Bianca Micu
miercuri, 27 aprilie 2016
ora 10.00 – „Curs de aeromodelism”, responsabil muzeograf Traian Dumbrăveanu
ora 13.00 – atelier de pictură icoane (Casa „Ştefan Baciu”), responsabil muzeograf Bianca Micu
joi, 28 aprilie 2016
ora 10.00 – Cunoaşterea jocurilor copilăriei de altădată, responsabil muzeograf Ovidiu Savu.
ora 13.00 – atelier de pictură icoane (Casa „Ştefan Baciu”), responsabil muzeograf Bianca Micu.

Taxă de participare: 5 lei/pers./atelier.

Locuri disponibile: 20 (pentru atelierele desfăşurate la Muzeul „Casa Mureşenilor”) şi 10 (pentru atelierele desfăşurate la Muzeul Casa „Ştefan Baciu”).
Înscrieri la telefon 0268/477864 (Muzeul „Casa Mureşenilor”) şi 0268/511493 (Muzeul Casa „Ştefan Baciu”).

Vă aşteptăm cu drag!

Vacanţa artelor la muzeu
Programul este adresat copiilor aflați în vacanță – estivală și de iarnă. Cuprinde mai multe activități și module coordonate de specialiștii muzeului; amintim: „Vestimentația în secolul al XIX-lea”, „Copiii restauratori”, „Mituri și legende despre Brașov”, program de arte plastice, cursuri interactive cu studenți străini, excursie la monumente istorice și geologice – Racoș, județul Brașov etc.

Joc, comunicare, învăţare
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: „Mituri și legende despre Brașov”, „Descoperă Brașovul la pas”, desen, pictură și colaj.
Persoană de contact: Ovidiu Savu, tel. 0268-477864

Cursuri de dans de societate ROMANA
Programul constă în derularea unui curs de dans cu o grupă de elevi, în cadrul școlii partenere, timp de 3 luni, sub îndrumarea unui instructor de dans, aceștia își vor însuși cunoștințe istorice, teoretice și practice privitoare la dansul de societate ROMANA. Cursul se va încheia cu un eveniment public final.
Persoană de contact: Cristina Seitz, tel. 0268-477864

Copiii restauratori și conservatori
Programul oferă informații despre: ce este un muzeu și care sunt funcțiile acestuia, punându-se accent pe funcția de conservare și restaurare a bunurilor culturale, importanța documentelor deținute de muzee, importanţa restaurării şi modalităţile de restaurare folosind ca exemplu un calendar restaurat, precum și un scurt istoric al suporturilor de scris. Elevii vor deteriora și vor restaura fotocopii realizate după documente din arhiva muzeului. La final se face o vizită în arhiva muzeului unde copiii văd concret modul de păstrare şi depozitare a documentelor.
Persoană de contact: Lorena Domocos, tel. 0268-477864

Poveștile Gazetei
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: istoria ziarului brașovean Gazeta de Transilvania, evoluția publicității cu studiu de caz machete publicitare din ziarul Gazeta de Transilvania/Gazeta Transilvaniei. Elevii transcriu din caractere chirilice în limbaj contemporan articole de presă apărute în ziarul Gazeta de Transilvania în primul an de apariție, 1838, realizează propriile machete și spoturi publicitare pentru cei trei actori media de astăzi (ziar, radio și televiziune).
Persoană de contact: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Dinastia Mureșenilor
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: ateliere dedicate personalităților familiei Mureșianu și un atelier dedicat istoriei costumului în secolul al XIX-lea.
Persoană de contact: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

CASA „ȘTEFAN BACIU”

Mic şi mare la muzeu
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: un atelier dedicat copiilor, părinţilor şi bunicilor în care povestea familiei Baciu este spusă participanţilor prin intermediul obiectelor pe care le pot confecţiona din diverse materiale, un atelier despre apariţia şi evoluţia scrisului urmată de o probă practică în care copiii pot „exersa”, pe diverse materiale, însemne din scrierea cuneiformă şi cea egipteană; acţiunea se desfăşoară în parteneriat cu Institutul Confucius Braşov, un atelier dedicat evoluției cărții urmat de realizarea unei cărți.
Persoană de contact: Bianca Luminița Micu, tel. 0268-511493

Aeromodelism
Elevii vor afla informații legate de istoria aviației brașovene. Vor construi și asambla aeromodele cu care se vor organiza concursuri.
Persoană de contact: Traian-Constantin Dumbrăveanu, tel. 0268-511493

Curs de dans de societate ROMANA
Muzeul Casa Mureșenilor Brașov își propune organizarea unui curs de dans adresat elevilor de școală primară/gimnazială în urma căruia elevii își vor însuși cunoștințe istorice, teoretice și practice privitoare la dansul de societate ROMANA. La începerea cursului, specialiștii muzeului vor face o prezentare interactivă cu istoricul dansului. Se va constitui o grupă formată din 8 perechi de elevi care, timp de 3 luni, de două ori pe săptămână, sub îndrumarea unui instructor de dans, Cristina Rotundu – balerină la Opera Brașov, vor învăța să danseze ROMANA. Cursul se va încheia cu un eveniment public în care vor dansa ROMANA toți cei 16 elevi beneficiari direcți. Fiecare participant va primi un pliant cu informații despre istoria dansului, un CD și un DVD cu muzica și respectiv coregrafia dansului și o diplomă de absolvire a cursului.
Cursul de dans ROMANA își propune educarea tinerilor, cultivarea, promovarea și răspândirea culturii și tradițiilor românești, crearea unui climat propice dezvoltării tinerilor prin dans, muzică, educație fizică, prin deprinderea practică a coregrafiei dansului ROMANA și creșterea gradului de cunoștințe cu privire la dansul de societate ROMANA.
În 2015, ca urmare a participării la cursul de dans ROMANA, elevii clasei a II-a C ai Școlii Gimnaziale nr. 3 „Gheorghe Lazăr” Brașov au susținut o reprezentație a dansului în cadrul evenimentelor: Noaptea Muzeelor (16 mai), Festivalul Strada dell`Arte (30 mai) și Serbarea de final de an școlar (9 iunie).
Taxa de participare la acest curs este de 5 lei/elev/ședință.
Cursurile se vor derula la muzeu sau în sala de sport a școlii, marți și joi, în intervalul orar 15-16.
Înscrieri la coordonatorul cursului Cristina Seitz, muzeograf la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, tel. 0722258476, e-mail: cristina_seitz@yahoo.com
Mai multe informații puteți obține accesând: https://www.facebook.com/DansulRomana
https://www.youtube.com/results?search_query=dansul+ROMANA

Manager,
Dr. Valer Rus

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *