Pedagogie muzeala

MUZEUL CASA MUREȘENILOR BRAȘOV
Piața Sfatului nr. 25, tel. 0268-477864

PROGRAME DE PEDAGOGIE MUZEALĂ

Joc, comunicare, învăţare
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: „Mituri și legende despre Brașov”, „Descoperă Brașovul la pas”, desen, pictură și colaj.
Coordonator: Ovidiu Savu, tel. 0268-477864

Copiii restauratori și conservatori
Programul oferă informații despre: ce este un muzeu și care sunt funcțiile acestuia, punându-se accent pe funcția de conservare și restaurare a bunurilor culturale, importanța documentelor deținute de muzee, importanţa restaurării şi modalităţile de restaurare folosind ca exemplu un calendar restaurat, precum și un scurt istoric al suporturilor de scris. Elevii vor deteriora și vor restaura fotocopii realizate după documente din arhiva muzeului. La final se face o vizită în arhiva muzeului unde copiii văd concret modul de păstrare şi depozitare a documentelor.
Coordonator: Lorena Domocos, tel. 0268-477864

Poveștile Gazetei
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: istoria ziarului brașovean Gazeta de Transilvania/Gazeta Transilvaniei, evoluția publicității cu studiu de caz machete publicitare din ziarul Gazeta de Transilvania/Gazeta Transilvaniei. Elevii transcriu din caractere chirilice în limbaj contemporan articole de presă apărute în ziar în primul an de apariție, 1838, realizează propriile machete și spoturi publicitare pentru cei trei actori media de astăzi (ziar, radio și televiziune).
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Dinastia Mureșenilor
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: ateliere dedicate personalităților familiei Mureșianu și un atelier dedicat istoriei costumului în secolul al XIX-lea.
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Mic şi mare la muzeu
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: ateliere de vacanță, dedicate copiilor, părinţilor şi bunicilor în care povestea familiei Mureșianu este spusă participanţilor prin intermediul obiectelor pe care le pot confecţiona din diverse materiale, un atelier despre apariţia şi evoluţia scrisului urmat de o probă practică în care copiii pot „exersa”, pe diverse materiale, însemne din scrierea cuneiformă şi cea egipteană – Povestea scrisului, ateliere de confecționat litere – Povestea literelor.
Coordonator: Bianca Luminița Micu, tel. 0268-477864.

Cursuri de dans de societate ROMANA
Programul constă în derularea unui curs de dans cu o grupă de elevi, în cadrul școlii partenere, timp de 3 luni, sub îndrumarea unui instructor de dans, aceștia își vor însuși cunoștințe istorice, teoretice și practice privitoare la dansul de societate ROMANA. Cursul se va încheia cu un eveniment public final. La începerea cursului, specialiștii muzeului vor face o prezentare interactivă cu istoricul dansului. Se va constitui o grupă formată din minim 8 perechi de elevi care, timp de 3 luni, de două ori pe săptămână, sub îndrumarea unui instructor de dans, Cristina Rotundu – balerină la Opera Brașov, vor învăța să danseze ROMANA. Cursul se va încheia cu un eveniment public în care vor dansa ROMANA toți cei 16 elevi beneficiari direcți. Fiecare participant va primi un caiet cu informații despre istoria dansului și o diplomă de absolvire a cursului. Alte informații puteți obține accesând: https://www.facebook.com/DansulRomana, https://www.youtube.com/results?search_query=dansul+ROMANA
Coordonator: Cristina Seitz, tel.0268-477864

Atelier de linogravură
Promovarea, cultivarea și educarea tinerilor prin intermediul artelor vizuale.Tehnica constă în săparea, incizarea, perforarea sau obturarea prin diverse procedee fizice a unei suprafețe de regulă plane, în vederea imprimării și multiplicării ulterioare a imaginii, fie pentru obținerea unui obiect artistic de sine stătător.
Coordonator: Alina Ioana Borcan, tel. 0268-477864

Atelier tehnica de embosare a hârtiei
Cultivarea elevilor prin intermediul artelor vizuale, susținerea elevilor prin educație nonformală. Embosarea este tehnica de modificare a suprafeței suportului de hârtie de diferite dimensiuni, astfel încât să adauge calități sculpturale și dimensionale acesteia prin reliefarea anumitor detalii, creându-se astfel un efect special de tip basorelief.
Deseori utilizat împreună cu serviciul de imprimare folio, embosarea este un proces care folosește presiunea aplicată pe partea din spate a materialului, modificându-i suprafața si dându-i un aspect tridimensional cu efect ridicat sau un aspect în relief.
Coordonator: Alina Ioana Borcan, tel. 0268-477864

CASA „ȘTEFAN BACIU”
Str. G. Baiulescu, nr. 9, tel. 0268-511493

Aeromodelism
Elevii vor afla informații legate de istoria aviației brașovene. Vor construi și asambla aeromodele cu care se vor organiza concursuri.
Coordonator: Traian-Constantin Dumbrăveanu, tel. 0268-511493

Gramatica fanteziei/ Scriere creativă
Susţinerea şi dezvoltarea creativăţii elevilor printr-o serie de ateliere de scriere creativă pe proză şi poezie precum: Să inventăm un personaj! (elevii vor imagina personaje, le vor crea biografii sau le vor afla cele mai ascunse secrete), Poezia despre mine (un autoportret din cuvinte prin intermediul poeziei), Atelierul de poveşti (elevii vor inventa propria poveste pornind de la istoriile culturale ale unor simboluri naţionale).
Coordonator: Roxana Cornea tel: 0726 176 731

ROMÂNIA E ACASĂ
Proiectul derulat în aria Promovarea Culturii Scrise propune, pe lângă programul expozițional complex, la nivel național, dedicat unor personalități marcante și reprezentative pentru cultura românească care s-au consacrat în afara țării: Ștefan Baciu, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Panait Istrati, Ioan Petru Culianu, o serie de exerciții de scriere creativă, menite să-i apropie pe tineri de opera scriitorilor respectivi, în altă manieră decât o fac manualele școlare. Elevii descoperă opera scriitorilor rescriind-o în fucție de personalitatea și stilul lor, dezvoltându-și astfel gândirea critică și imaginația.
Coordonator: Roxana Cornea tel: 0726 176 731

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *