Expoziția COMORILE PELEȘULUI

afis_A2
Expoziția ”Comorile Peleșului”, cea mai importantă expoziție din acest an, propune o incursiune fascinantă în istoria artei decorative europene a ultimelor trei secole. Realizată în parteneriat cu Muzeul Național Peleș expoziția cuprinde 123 de piese din colecțiile de ceramică și orfevrărie ale faimosului Castel Peleș, reședința de vară a primului Rege al României, Carol I. Pentru a înfrumuseța acest castel, familia regală a României a creat una din cele mai importante colecții de artă decorativă.

COLECȚIA DE CERAMICĂ
Menită să confere culoare interioarelor regale, ceramica regală din Castelul Peleș se înscrie în patrimoniul național ca una dintre cele mai importante și mai coerente colecții de artă decorativă din România.
Alături de celebra colecție de pictură ce cuprinde peste 200 de tablouri, Regele Carol I pune bazele unei remarcabile colecții de artă decorativă, constituită treptat de-a lungul unei jumătăți de veac de domnie, prin achiziții importante de mobilier, arme, tapiserii și covoare, piese de metal prețios, sticlărie şi ceramică, creații ale celor mai faimoase ateliere şi manufacturi ale epocii.
Colecția de ceramică (gresie, faianță, porțelan) a Castelului Peleș cuprinde peste 5.000 de piese achiziționate, în etape succesive, încă din primii ani ai domniei lui Carol I, fie de la expozițiile universale de la Paris, Londra sau Viena, fie de la furnizorii Casei Regale a României.
Urmărit de ideea necesității compunerii unui spațiu demn de reprezentare a tinerei monarhii, Regele Carol I reușește să creeze la Sinaia, ca și în capitală, una dintre cele mai închegate colecții de artă decorativă, fără precedent în istoria noastră culturală.
Cumpărate fie din străinătate, direct de la ateliere sau cu ocazia vizitelor ocazionate de expoziții, fie din colecții particulare aparținând aristocrației locale sau de la firme specializate de distribuție, piesele de ceramică din colecția Castelului Peleș celebrează bunul-gust, varietatea și măiestria artiștilor de altădată.

COLECȚIA DE ORFEVRĂRIE
Colecția de orfevrărie (argintărie, aur, metal comun) a Muzeului Național Peleș, compusă din aproximativ 5500 de piese, cuprinde obiecte cu o deosebită valoare artistică și documentară. Piesele au aparținut regilor și reginelor României, altor membri ai Casei Regale a României, dar și unor personalități contemporane lor.
Nucleul colecției este creat de Regele Carol I, prin achiziționarea unor piese de la diferite centre de prelucrare a metalului din Europa, Asia și Statele Unite, demers continuat cu pasiune de urmașii săi. Unele piese au ajuns în patrimoniul regal sub formă de cadouri oferite diverșilor membri ai Casei Regale a României. Servind ca pretext pentru a marca diverse momente importante din viața acestora – aniversări, nașteri, căsătorii, comemorări, evenimente definitorii pentru istoria României – ele sunt martorii tăcuți ai trecutului.
Comenzile regale sunt trimise către importante ateliere germane, englezești, franceze sau rusești. În tânărul Regat român atelierele din București, cunosc un avânt deosebit, realizând compoziții artistice remarcabile. Atelierele turcești, chinezești, indiene, persane completează colecția de metale a castelului cu piese ornate cu motive specifice fiecărei țări.
Renumiți meșteri crează special pentru suveranii români piese remarcabile prin originalitatea formei și a decorului sau prin tehnica de execuție: platouri, tabachere, vase decorative, servicii de ceai, servicii de cafea, diplome, casete, cutii pentru scrisori, brelocuri, ace de păr, stilouri, tocuri, coupe-papier-uri, tacâmuri pentru masă, veselă, rame de fotografii, truse pentru voiaj.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 23 iunie-23 noiembrie 2016, de luni până sâmbătă, între orele 9-17.
IMG_3803

IMG_3812

IMG_3815