Elena Muresianu

ELENA MUREŞIANU (1862-1924)
soţia lui Aurel Mureşianu

Fiica unui comerciant din Sibiu, stabilit ulterior la Braşov, Elena Popovici se naşte la 13 septembrie 1862. Despre primele sale studii nu s-au păstrat informaţii, în schimb se ştie că între anii 1884 şi 1888 urmează cursurile secţiei pentru femei a Şcolii de Arte şi Meserii a Muzeului Austriac pentru Artă şi Industrie din Viena, unde s-a dovedit a fi o elevă conştiincioasă, promovând cu succes toate examenele. Aici educaţia tinerei artiste a urmat întru-totul modelul academist; a executat numeroase studii de atelier şi copii după stampe reprezentând operele unor artişti faimoşi dar ocazional lucrează şi studii după natură. Din creaţia sa a supravieţuit un mic număr de lucrări, păstrate parte la Muzeul de Artă Braşov, parte la Muzeul „Casa Mureşenilor? Braşov.

Rămasă orfană, mai întâi de mamă, în 1878, apoi, la scurt timp şi de tată, Elena se va afla sub protecţia unchiului său matern, Gheorghe I. Nica. În octombrie 1888 se căsătoreşte cu Aurel Mureşianu, cel care, de altfel a şi susţinut-o în ideea de a urma studiile Şcolii de Arte şi Meserii de la Viena. Ca soţie i-a dăruit 2 copii: Aurel (Riculeţ) şi Elena Aida (Tuca) de viitorul cărora s-a interesat tot timpul. Firea sa artistică a îndemnat-o să insufle şi copiilor săi dragostea pentru artă, pentru cultură, în general.

Bogata corespondenţă dintre ea şi soţul său, Aurel (corespondenţă păstrată în Arhiva Muzeului „Casa Mureşenilor?) demonstrează participarea acesteia la afacerile familiei. Se implică în buna desfăşuare a activităţii la Tipografia „A. Mureşianu? dar şi în cea din redacţia „Gazetei Transilvaniei?, mai ales în acele momente în care din diverse motive Aurel Mureşianu era nevoit să se retragă pentru o vreme.

Solidaritatea umană şi sentimentul naţional au făcut din Elena Mureşianu un militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Astfel, din iniţiativa sa, la 27 aprilie 1894, s-a constituit un Comitet Naţional al Femeilor Românce, care avea drept scop organizarea unor acţiuni de sprijinire a celor implicaţi în procesul Memorandului. Şi tot ei i se datorează iniţiativa realizării medaliei comemorative „Totul pentru naţiune?, din vânzarea căreia se obţineau fonduri folosite în scopuri naţionale. Membră a unor societăţi de diverse genuri, participantă la expoziţii de pictură Elena Mureşianu se impune ca o deschizătoare de drumuri, ea fiind prima femeie-artist cu studii de specialitate din spaţiul românesc.

Share
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Elena Muresianu”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Casa Muresenilor. Casa Muresenilor said: Articol: Elena Muresianu http://muzeulmuresenilor.ro/new/2010/04/29/elena-muresianu/ […]

Leave a Reply

Powered by WordPress | Copyright 2010 Muzeul Casa Muresenilor . | Design: Brilum Advertising