Ziua Porţilor Deschise la Casa Memorială „Ştefan Baciu”

Luni, 25 iunie 2012, vă invităm la Ziua Porţilor Deschise cu ocazia împlinirii a şase ani de existenţă a Casei Memoriale „Ştefan Baciu”.
În cadrul muzeului se poate vizita şi expoziţia temporară de artă plastică intitulată „De la lume adunate şi lui Ştefan Baciu date”.
Program de vizită: luni între orele 9-17.
Intrarea este liberă.
Vă aşteptăm cu drag!

Casa memorială „Ştefan Baciu” este primul muzeu dedicat unui braşovean din diasporă. Situat pe str. Dr. Gh. Baiulescu nr. 9, muzeul adăposteşte colecţia familiei Baciu ce cuprinde mobilier, opere de artă, fotografii, corespondenţă, înregistrări audio şi video, cărţi cu autograf ale poetului Ştefan Baciu. Clădirea în care se află muzeul a fost construită între anii 1930-1931 după planurile arhitectului Coloman Halasz şi este emblematică pentru stilul arhitectural interbelic.
Personalitate complexă, Ştefan Baciu (1918-1993) s-a manifestat îndeosebi ca poet dar şi ca ziarist, diplomat şi profesor universitar. Plecat din ţară în 1946, exilat de la sfârşitul anului 1948, Ştefan Baciu trece prin Berna (Elveţia), Rio de Janeiro (1949-1962), Seattle (1962-1964) pentru a se stabili în cele din urmă, în 1964, în Honolulu-Hawaii, unde se şi stinge în 1993.
Deşi cetăţean al lumii, interzis în România până în 1990, Ştefan Baciu a păstrat în permanenţă legătura cu ţara iar poeziile originale – scrise aproape numai în limba română – evocă imaginile păstrate în amintire, demonstrând dorul de casă.
Ştefan Baciu este personalitatea centrală a muzeului, însă, alături de poet sunt comemoraţi şi alţi membrii ai familiei Baciu: Ioan (tatăl poetului), Elisabeta Maria (mama), Ioana Veronica (sora), Mira Elena (soţia poetului).

Share
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Copyright 2010 Muzeul Casa Muresenilor . | Design: Brilum Advertising