Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov derulează în perioada iunie-noiembrie 2024, proiectul cultural „Muzeele revin la școală”. Proiectul este realizat împreună cu Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească, Școala Gimnazială nr. 2 „Diaconu Coresi” Brașov, Școala Gimnazială nr. 9 „Nicolae Orghidan” Brașov, Școala Gimnazială nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” Brașov, Școala Gimnazială nr. 30 Brașov, Colegiul Tehnic „Remus Răduleț” și este cofinanțat de Municipiul Brașov și Consiliul Județean Brașov.
Proiectul „Muzeele revin la școală” are ca scop promovarea patrimoniului cultural local și educația culturală prin implicarea directă a elevilor din 5 școli din cartierele orașului Brașov în activități culturale inovatoare. Proiectul este implementat de către 10 specialiști din trei muzee brașovene, care desfășoară activități de educație culturală în școli.
Grupurile țintă ale acestui proiect sunt elevii din ciclul gimnazial din cele 5 școli selectate. Aceștia beneficiază de o expoziție temporară și câte 10 ateliere de educație culturală în fiecare din cele 5 școli, în care sunt folosite caiete educaționale cu activități teoretice și practice de educație culturală pe diverse teme legate de patrimoniul cultural din cele 3 muzee.
Activitățile principale ale proiectului includ organizarea și implementarea unei expoziții temporare la fiecare dintre cele 5 școli partenere, în care sunt prezentate obiecte și artefacte culturale relevante pentru istoria și patrimoniul cultural al Brașovului. De asemenea, în cadrul proiectului se desfășoară 10 ateliere de educație culturală în fiecare din cele 5 școli, în care elevii beneficiază de activități teoretice și practice de educație culturală pe diverse teme legate de patrimoniul cultural din cele 3 muzee.
Proiectul „Muzeele revin la școală” are ca obiectiv final creșterea gradului de conștientizare și apreciere a patrimoniului cultural local, prin implicarea directă a elevilor în activități educative și interactive. În plus, prin implicarea muzeelor în procesul educativ, proiectul își propune să promoveze patrimoniul cultural local într-un mod accesibil și inovator pentru elevi, ajutându-i să dezvolte o perspectivă mai largă și mai înțelegătoare asupra istoriei și culturii locale.
Costul total al proiectului este de 84.180 lei din care 70.000 lei valoarea finanțării nerambursabile oferite de Municipiul Brașov.
Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov