Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati
Consiliul Județean Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov vă invită luni, 27 august 2018, ora 12:00, la vernisajul expoziției foto-documentare PANAIT ISTRATI, la secția de literatură Casa Ṣtefan Baciu din strada Gh. Baiulescu nr. 9.
Expoziția PANAIT ISTRATI face parte din proiectul expozițional „ROMÂNIA E ACASĂ” aflat la cea de a patra serie de vernisaje dintr-un număr total de șase și aduce în atenția publicului un capitol din istoria literaturii române, mărturii de viață și creație ale poetului originar din Brăila.
Începând cu 27 august 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, fiecare dintre cele cinci personalități ca un simbol al unității tuturor provinciilor românești, își va continua periplul prin alte orașe: Emil Cioran vine de la Iași la Brăila, Ṣtefan Baciu de la Brăila la Slatina, Ioan Petru Culianu de la Slatina la Sibiu, Panait Istrati de la Sibiu la Brașov, Eugen Ionescu de la Brașov la Iași. La începutul lunii noiembrie „se vor reîntâlni” în orașul Marii Uniri, Alba-Iulia. Expozițiile vor fi completate cu activități educaționale adresate tinerilor.
Calendarul expozițional a debutat în 14 mai și se derulează în cadrul proiectului cultural „ROMÂNIA E ACASĂ. Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran, Panait Is-trati”. Proiectul este implementat de Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov cu finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor săi: Biblioteca Județeană AS-TRA Sibiu, Muzeul Brăilei „Carol I”, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean Olt, Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia. Proiectul se încadrează în aria Promovarea Culturii Scrise și se desfășoară în perioada mai-noiembrie 2018.
Expoziția PANAIT ISTRATI va putea fi vizitată între 27 august și 21 septembrie 2018.
În deschidere vor face prezentări conf. univ. dr. Zamfir Bălan, director adjunct al Muzeului Brăilei „Carol I” și reprezentanți ai Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este re-sponsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.”