Ministerul Culturii Åi Patrimoniului NaÅ£ional
Muzeul NaÅ£ional PeleÅ
Ambasada Japoniei
AsociaÅ£ia de Colaborare pentru ArtÄ Åi MeÅteÅuguri Japonia – România
deruleazÄ proiectul
TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA â ediÅ£ia a III-a
Åi organizeazÄ 4 Workshop-uri susÅ£inute de maestrul YUSAI SHOKOIN (Japonia), în perioada 10-13 septembrie 2013, în Sinaia, BuÅteni Åi BraÅov.
Workshop-ul se adreseazÄ deopotrivÄ tinerilor Åi vârstnicilor care doresc sÄ descifreze Åi sÄ-Åi însuÅeascÄ arta realizÄrii unor elemente de dantelÄrie manualÄ folosind suveica cu aÅ£Ä sau mÄtase.
La prima ediÅ£ie a atelierului, organizatÄ Ã®n septembrie 2012 la BraÈov, au participat 50 persoane, elevi Åi adulÅ£i, care au apreciat iniÅ£iativa muzeului Åi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativÄ a petrecerii timpului liber practicând o îndeletnicire atât de dragÄ Reginei Elisabeta.
Atelierul se va desfÄÈura în BraÈov la Muzeul â?Casa MureÈenilorâ?, joi, 12 septembrie 2013 între orele 10,30-13,00. Participarea este gratuitÄ, pe baza înscrierii nominale, la adresa Muzeul Casa MureÅenilor BraÅov, PiaÅ£a Sfatului nr. 25, tel. 0268-477864 sau e-mail casa_muresenilor@yahoo.com. Nr. maxim de participanÅ£i â 20 persoane.
Materialele necesare desfÄÅurÄrii activitaÅ£ii vor fi puse la dispoziÅ£ie de dl. Yusai Shokoin.
Persoana de contact: Cristina Seitz.
PROGRAMUL WORKSHOP-URILOR
TATTING â ARTA DANTELEI CU SUVEICA â ediÅ£ia a III-a:
Marţi, 10 septembrie 2013
10,30 â 12,30 â atelier de tatting â Castelul PeleÅ
Miercuri, 11 septembrie 2013
10,30 â 12,30 â atelier de tatting â Centrul Cultural â?Aurel Stroeâ? BuÅteni
16,00 â 18,00 â atelier de tatting â Centrul Cultural â?Carmen Sylvaâ? Sinaia
Joi, 12 septembrie 2013
10,30 â 13,00 â atelier de tatting â Muzeul â?Casa MureÅenilorâ? BraÅov
Vineri, 13 septembrie 2013 â Castelul PeleÅ
13,00 â Concluzii
ParticipanÅ£i: Muzeul NaÅ£ional PeleÅ; Muzeul Casa MureÅenilor BraÅov; Centrul Cultural Carmen Sylva, Sinaia; Centrul Cultural Aurel Stroe BuÅteni.
Organizatori: Ministerul Culturii Åi Patrimoniului NaÅ£ional, Muzeul NaÅ£ional PeleÅ, Ambasada Japoniei, AsociaÅ£ia de Colaborare pentru ArtÄ Åi MeÅteÅuguri Japonia â România.
Parteneri: Restaurantul Kuib Sinaia, AMANN GROUP
Partener media: RedescoperÄ Sinaia
Persoane de contact Muzeul NaÅ£ional PeleÅ: Dana Voitescu-0724 048 906; Gabriela Dascalu
Telefon Muzeul NaÅ£ional PeleÅ: 0244 310 918
e-mail: contact@peles.ro; workshop@peles.ro
TATTING este o dantelÄ lucratÄ manual numai din inele, picouri Åi noduri, cu ajutorul suveicii Åi este consideratÄ cea mai reprezentativÄ expresie a artei textile, datoritÄ delicateÅ£ei modelelor redate.
Ãndeletnicire practicatÄ mai demult doar de domniÅ£e Åi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusÄ Ã®n Romania din Flandra Åi este cunoscutÄ ca dantela frivolité fiind consideratÄ un meÅteÅug pe cât de rafinat, pe atât de migÄlos.
SUVEICA este o piesÄ de formÄ alungitÄ, folositÄ pentru dirijarea firului la rÄzboiul de Å£esut Åi la croÅetat. Ea are diferite forme Åi dimensiuni Åi poate fi confecÅ£ionatÄ din lemn, fildeÅ, oÅ£el, sidef, baga, porÅ£elan Åi în zilele noastre, din plastic. AuritÄ Åi minuÅ£ios decoratÄ, suveica a atras atenÅ£ia colecÅ£ionarilor pasionaÅ£i de acest domeniu.
Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturitÄÅ£ii, a fost realizarea dantelei cu suveica Åi împreunÄ cu prietena sa, care fÄcea parte din înalta societate englezÄ, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apÄrea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans, Green@Company.
Coperta cÄrÅ£ii reproduce cea mai importantÄ lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaÅterea internaÅ£ionalÄ a talentului sÄu în acest domeniu, âScutecul de botez al principelui Carolâ? (viitorul rege Carol al II-lea, nÄscut în 1893), care a obÅ£inut Medalia de aur la ExpoziÅ£ia UniversalÄ de la Paris din anul 1900.