Skip to content Skip to footer

Comemorarea academicianului A. Surdu – 24 februarie 2024

Evenimente comemorative și proiecția în premieră brașoveană a filmului
JUNELE SIHASTRU la Brașov, de Dragobete

Cu ocazia comemorării a 85 de ani de la nașterea marelui filosof și om de cultură brașovean, Academicianul Alexandru Surdu, Primăria Municipiului Brașov,
Muzeul „Casa Mureșenilor” alături de realizatoarea Bianca Beatrice Michi și regizorul brașovean Cristian Radu Nema vă invită de Dragobete, în 24 februarie 2023, să participați la proiecția specială a filmului documentar Junele Sihastru, însoțită de o serie de evenimente pentru comemorarea academicianului:
• Ora 17:00 – Muzeul „Casa Mureșenilor” – cuvântări și expoziție de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, aflate în custodia muzeului
• Ora 18:30 – Cinematograful ASTRA – proiecția specială a filmului documentar Junele Sihastru (scenariu Bianca Beatrice Michi, regia Cristian Radu Nema) însoțită de o expoziție de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu din colecția personală a domnului Florin Filipescu.
Filmul este un portret-eseu care surprinde personalitatea enciclopedică a academicianului brașovean Alexandru Surdu, ultimul filosof român care a elaborat un sistem filosofic categorial în manieră clasică. Filmul este structurat pentadic (în cinci capitole prezentate de actorul Dorel Vișan, un prieten apropiat al academicianului) pentru a face analogie cu
sistemul filosofiei sale bazat pe cinci elemente.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yLJlfHLcJvM
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt14420192/

Junele Sihastru urmărește pe magisterul privit prin ochii discipolului ilustrând câteva frânturi din personalitatea remarcabilă a marelui profesor-filosof (distincție adesea punctată de Domnia Sa), ipostaze ale vieții și activității sale la care ținea foarte mult: copilăria petrecută în spațiul mitic din Scheii Brasovului, mândria de a fi șagunist, absolvent al Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov și aspirațiile adolescenței, ucenicia cu filosoful Constantin Noica, activitatea de cercetare la Institutul de Logică, cariera universitară și academică, activitatea la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, cultul pentru eroii istoriei și culturii române. Alexandru Surdu aduce în actualitate filosofia în sensul originar de symposium, cu toată splendoarea sa noetică și estetică, oferind discipolilor un model socratic.

Autor a peste 250 de lucrări, studii şi articole publicate în domeniul logicii şi istoriei logicii (unele dintre ele recunoscute pe plan internațional), dar și a unor lucrări prestigioase în domenii conexe filosofiei, Alexandru Surdu a slujit până în ultima clipă nobilei meniri de valorizare a culturii și istoriei române, fiind considerat de către personalitățile academice emblematice drept „un om luminos, o adevărată făclie în cultura română”.

„În cursul celor 20 de ani de când am avut marele prilej să îl întâlnesc ca Profesor la Catedra de Istoria Filosofiei a Universității din București, m-am tot gândit la un dar pe care să îl ofer Acad. Alexandru Surdu pentru că m-a făcut să înțeleg filosofia ca sărbătoare a vieții. M-am gândit așadar să îi dedic un portret-eseu într-o manieră deosebită față de cele deja publicate de către cei care i-au apreciat opera, respectiv la un eseu în manieră cinematografică. Filmul «Junele Sihastru» este o formă de manifestare a recunoștinței, iubirii și devoțiunii pe care am purtat-o și o voi purta mereu maestrului meu spiritual. Versiunea intermediară a peliculei a fost aprobată, cu câteva amendamente, de domnul profesor și urma ca versiunea finală să fie prezentată în cadrul sărbatorii de Dragobete, data de naștere a academicianului Alexandru Surdu”, spune Bianca Beatrice Michi, scenarista și realizatoarea filmului.

„În 2018, în timpul evenimentului din Aula Academiei Române dedicat Zilei Culturii Naționale, m-am adresat cu o frază de câteva cuvinte Vicepreședintelui Academiei de-atunci, Acad. Al. Surdu. I-am spus doar că sunt șagunist, brașovean, cineast și că vreau sa fac un film despre el. Începând din acel moment, eu am început de facto a doua mea facultate, după cea de Film absolvită, prin toate învățămintele cu care m-am îmbogățit zi de zi în urma colaborării unice cu profesorul Surdu. Iar astăzi aș putea spune că mă pot mândri că am susținut, după trei ani, «examenul de licență» prin premiera acestui film, proiectat în cel mai înalt lăcaș al culturii: Academia Română” a afirmat Cristian Radu Nema, regizorul filmului, cu prilejul proiecției din 2021 de la Academia Română.

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2024. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut