Skip to content Skip to footer

Elena Muresianu

ELENA MURESIANU (1862-1924)
soția lui Aurel Mureșianu

Fiica unui comerciant din Sibiu, stabilit ulterior la Brașov, Elena Popovici se naște la 13 septembrie 1862. Despre primele sale studii nu s-au păstrat informații, în schimb se știe că între anii 1884 și 1888 urmează cursurile secției pentru femei a școlii de Arte și Meserii a Muzeului Austriac pentru Artă și Industrie din Viena, unde s-a dovedit a fi o elevă conștiincioasă, promovând cu succes toate examenele. Aici educația tinerei artiste a urmat întru-totul modelul academist; a executat numeroase studii de atelier și copii după stampe reprezentând operele unor artiști faimoși dar ocazional lucrează și studii după natură. Din creația sa a supraviețuit un mic număr de lucrări, păstrate parte la Muzeul de Artă Brașov, parte la Muzeul “Casa Mureșenilor” Brașov.

Rămasă orfană, mai întîi de mamă, în 1878, apoi, la scurt timp și de tată, Elena se va afla sub protecția unchiului său matern, Gheorghe I. Nica. În octombrie 1888 se căsătorește cu Aurel Mureșianu, cel care, de altfel a și susținut-o în ideea de a urma studiile școlii de Arte și Meserii de la Viena. Ca soție i-a dăruit 2 copii: Aurel (Riculeț) și Elena Aida (Tuca) de viitorul cărora s-a interesat tot timpul. Firea sa artistică a îndemnat-o să insufle și copiilor săi dragostea pentru artă, pentru cultură, în general.

Bogata corespondență dintre ea și soțul său, Aurel (corespondență păstrată în Arhiva Muzeului “Casa Mureșenilor”) demonstrează participarea acesteia la afacerile familiei. Se implică în buna desfășuare a activității la Tipografia “A. Mureșianu” dar și în cea din redacția “Gazetei Transilvaniei”, mai ales în acele momente în care din diverse motive Aurel Mureșianu era nevoit să se retragă pentru o vreme.

Solidaritatea umană și sentimentul național au făcut din Elena Mureșianu un militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Astfel, din inițiativa sa, la 27 aprilie 1894, s-a constituit un Comitet Național al Femeilor Românce, care avea drept scop organizarea unor acțiuni de sprijinire a celor implicați în procesul Memorandului. și tot ei i se datorează inițiativa realizării medaliei comemorative “Totul pentru națiune”, din vânzarea căreia se obțineau fonduri folosite în scopuri naționale. Membră a unor societăți de diverse genuri, participantă la expoziții de pictură Elena Mureșianu se impune ca o deschizătoare de drumuri, ea fiind prima femeie-artist cu studii de specialitate din spațiul românesc.

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2024. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut