Skip to content Skip to footer

MUZEUL DIN ȘCOALĂ – proiect de valorificare a colecției «Nicolae Frunteș» și a moștenirii culturale comunitare din Șirnea

MUZEUL DIN ȘCOALĂ – PENTRU OAMENI, LOCURI ȘI AMINTIRILE LOR
După ce, în anul 2017, am reușit salvarea unui număr de peste 650 de piese din colecția Muzeului Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană „Nicolae Frunteș” din Șirnea, în 2018 vom expune o parte dintre acestea în cadrul unei expoziții temporare, în clădirea Școlii Gimnaziale din Șirnea.

Acest demers este realizat în cadrul proiectului cultural „MUZEUL DIN ȘCOALĂ – proiect de valorificare a colecției «Nicolae Frunteș» și a moștenirii culturale comunitare din Șirnea”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul este realizat de Consiliul Județean Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov împreună cu partenerii Asociația PRO-Șirnea, Primăria Fundata și Școala Gimnazială Fundata.

În anul 1968 Șirnea a fost declarat primul sat turistic din România datorită peisajelor montane spectaculoase, a celui mai curat aer din România conform stației de măsurare a aerului amplasată în zona, obiceiurilor și tradițiilor nealterate, arhitecturii vechi autentice, sporturilor de iarnă, drumețiilor. Astăzi, după 50 de ani, constatăm un proces accelerat de modernizare a caselor localnicilor prin renunțarea la materialele și aspectul tradiționale, renunțarea la obiceiuri, îmbătrânirea populației, număr scăzut de tineri care să continue obiceiurile. În același timp, turismul rural se dezvoltă în ritm crescut, atât prin numărul de pensiuni, cât și prin numărul de turiști.

În acest context, am dorit, pe de o parte, să salvăm cât mai mult din memoria și moștenirea culturală ale zonei și, pe de altă parte, să contribuim la diversificarea și îmbunătățirea calității ofertei cultural-turistice. Prin intermediul unor activități specifice, Cercetare-documentare a moștenirii culturale a comunității din Șirnea; Realizarea unei expoziții temporare cu patrimoniul din colecția muzeului; Vernisajul expoziției și derularea de activități educative în cadrul expoziției, dorim să oferim turiștilor, dar și localnicilor, un spațiu în care aceștia să poată admira obiecte și imagini vechi, mărturii ale unui trecut care a făcut renumele comunităților din zona Fundatei.

Monument Sirnea-1
Cu implicarea și participarea a 30 de copii din zona Șirnea-Fundata, 200 membri adulți ai comunității din Șirnea, în proiect se derulează activități și evenimente de punere în valoare a moștenii culturale a zonei: ateliere educaționale, activități culturale și de informare. Nu în cele din urmă, în anul Centenarului, va fi readus în conștiința publică un moment important al Primului Război Mondial, faptul că Fundata a fost prima localitate eliberată de armata română la intrarea în Transilvania și tot aici s-au înregistrat primele victime din rândul soldaților români.

La terminarea proiectului putem spune că zona turistică Fundata și satul Șirnea sunt mai bogate, iar turiștii au un motiv suplimentar pentru vizite și pentru petrecerea timpului liber.

sigla AFCN

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2025. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut