Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MUZEUL CASA MUREȘENILOR BRAȘOV
Piața Sfatului nr. 25, tel. 0268-477864

PROGRAME DE PEDAGOGIE MUZEALĂ

Joc, comunicare, învăţare
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: „Mituri și legende despre Brașov”, „Descoperă Brașovul la pas”, desen, pictură și colaj.
Coordonator: Ovidiu Savu, tel. 0268-477864

Copiii restauratori și conservatori
Programul oferă informații despre: ce este un muzeu și care sunt funcțiile acestuia, punându-se accent pe funcția de conservare și restaurare a bunurilor culturale, importanța documentelor deținute de muzee, importanţa restaurării şi modalităţile de restaurare folosind ca exemplu un calendar restaurat, precum și un scurt istoric al suporturilor de scris. Elevii vor deteriora și vor restaura fotocopii realizate după documente din arhiva muzeului. La final se face o vizită în arhiva muzeului unde copiii văd concret modul de păstrare şi depozitare a documentelor.
Coordonator: Lorena Domocos, tel. 0268-477864

Poveștile Gazetei
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: istoria ziarului brașovean Gazeta de Transilvania/Gazeta Transilvaniei, evoluția publicității cu studiu de caz machete publicitare din ziarul Gazeta de Transilvania/Gazeta Transilvaniei. Elevii transcriu din caractere chirilice în limbaj contemporan articole de presă apărute în ziar în primul an de apariție, 1838, realizează propriile machete și spoturi publicitare pentru cei trei actori media de astăzi (ziar, radio și televiziune).
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Dinastia Mureșenilor
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: ateliere dedicate personalităților familiei Mureșianu și un atelier dedicat istoriei costumului în secolul al XIX-lea.
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Serviciile poștale în trecut
Atelierul își propune familiarizarea elevilor din ciclul gimnazial cu istoria serviciilor poștale de-a lungul timpului și a poștei brașovene. Atelierul este organizat în colaborare cu C.N. Poșta Română – Sucursala Braşov și se desfășoară la Oficiul Poștal Nr. 1 Brașov, sediul Palatului Poștei. În prima parte se vizitează expoziția „Serviciile poștale – între trecut și prezent”. După vizită, participanții primesc o serie de informații atât despre istoria poștei pe teritoriul românesc, având ca studiu de caz poșta brașoveană, cât și despre traseul unei scrisori de la expeditor la destinatar. În partea a doua a atelierului, participanții scriu câte o scrisoare, pentru majoritatea dintre aceștia fiind prima scrisoare expediată din viața lor.
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Istoria vestimentației
A durat patru ore să mă îmbrac; şi apoi a plouat; am comandat trăsura şi umbrela şi am ajuns la ora 5 la curte, aproape de croitorii mei … Aşa începe jurnalul unui gentlemen londonez din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Ceea ce urmează vom descoperi împreună, pe parcursul unei întâlniri, în care ne vom opri asupra unor capitole din istoria vestimentaţiei secolului al XIX-lea: costume feminine, costume bărbăteşti, pălării, accesorii, coafuri, viaţa socială. Parfumul acelor vremuri îl vom putea surprinde prin imagini şi-l vom reda prin costumele şi accesoriile pe care le vom confecţiona împreună. Programul se adresează elevilor din clasele II-VIII.
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Să citim ziarul străbunicilor
Transilvania, Braşov, 22 Mart. Întro cetate aşa mare, cum este a noastră, fuserum lipsiţi într’ăsta an de petrecănii teatrale… (G.T., nr. 1, 12 martie 1838) Pe parcursul unei întâlniri, elevii vor afla informaţii despre utilizarea alfabetului chirilic în scrierea limbii române în secolele XVI-XIX şi despre primul ziar politic al românilor ardeleni – „Gazeta de Transilvania” – tipărit, la începuturi, cu caractere chirilice. În cadrul atelierului, elevii vor primi alfabetul chirilic şi o fotocopie din „ziarul străbunicilor” şi vor transcrie articolele cu caractere latine şi în limbaj contemporan. La sfârşitul întâlnirii, elevii vor fi surprinşi să constate că pot citi şi ei, destul de uşor, textele vechi. Programul se adresează elevilor din ciclul gimnazial, clasele a VI-VIII-a.
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Publicitatea, ieri și azi
Programul îşi propune o incursiune în istoriei publicităţii în Transilvania secolelor XIX şi XX, publicitate care a jucat un rol tot mai important în viaţa societăţii moderne fiind legată de comunicarea de masă. A doua jumătate a secolului XIX este o perioadă nereglementată, în sensul că fiecare putea lăuda orice şi oricât, fără interdicţie. La începutul veacului următor publicitatea începe să se maturizeze, iar textul publicitar pune accentul pe aspectele concrete, pe beneficiile produsului. Partea a doua a cursului angrenează participanţii în realizarea propriilor anunţuri publicitare pentru presa scrisă, radio şi televiziune. Programul se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal.
Coordonator: Marinela-Loredana Barna, tel. 0268-477864

Mic şi mare la muzeu
Programul de educație muzeală cuprinde mai multe module: ateliere de vacanță, dedicate copiilor, părinţilor şi bunicilor în care povestea familiei Mureșianu este spusă participanţilor prin intermediul obiectelor pe care le pot confecţiona din diverse materiale, un atelier despre apariţia şi evoluţia scrisului urmat de o probă practică în care copiii pot „exersa”, pe diverse materiale, însemne din scrierea cuneiformă şi cea egipteană – Povestea scrisului, ateliere de confecționat litere – Povestea literelor.
Coordonator: Bianca Luminița Micu, tel. 0268-477864

Alfabetul vesel
Este un atelier de creație în care fiecare literă se dezvăluie copiilor din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasa I) sub forma unor planșe decorative. Fiecare copil își confecționează planșa decorativă folosind diverse materiale (hârtie, carton, hârtie gumată, farfurii din carton, diverse ornamente) după care cu ajutorul unor steluțe din hârtie compun cuvântul reprezentat de planșă. Activitatea practică este completată cu două fișe de lucru aferente fiecărei litere.
Coordonator: Bianca Luminița Micu, tel. 0268-477864.

Cursuri de dans de societate ROMANA
Programul constă în derularea unui curs de dans cu o grupă de elevi, în cadrul școlii partenere, timp de 3 luni, sub îndrumarea unui instructor de dans, aceștia își vor însuși cunoștințe istorice, teoretice și practice privitoare la dansul de societate ROMANA. Se vor constitui grupe formate din minim 8 perechi de elevi care, timp de 3 luni, de două ori pe săptămână, sub îndrumarea unui instructor de dans, Cristina Rotundu – balerină la Opera Brașov, vor învăța să danseze ROMANA. Cursul se va încheia cu un eveniment public. Fiecare participant va primi un caiet cu informații despre istoria dansului și o diplomă de absolvire a cursului.
Alte informații puteți obține accesând: https://www.facebook.com/DansulRomana, https://www.youtube.com/results?search_query=dansul+ROMANA
Coordonator: Cristina Seitz, tel. 0268-477864

Atelier de linogravură
Promovarea, cultivarea și educarea tinerilor prin intermediul artelor vizuale. Tehnica constă în săparea, incizarea, perforarea sau obturarea prin diverse procedee fizice a unei suprafețe de regulă plane, în vederea imprimării și multiplicării ulterioare a imaginii, fie pentru obținerea unui obiect artistic de sine stătător.
Coordonator: Alina Ioana Borcan, tel. 0268-477864

Atelier tehnica de embosare a hârtiei
Cultivarea elevilor prin intermediul artelor vizuale, susținerea elevilor prin educație nonformală. Embosarea este tehnica de modificare a suprafeței suportului de hârtie de diferite dimensiuni, astfel încât să adauge calități sculpturale și dimensionale acesteia prin reliefarea anumitor detalii, creându-se astfel un efect special de tip basorelief. Deseori utilizat împreună cu serviciul de imprimare folio, embosarea este un proces care folosește presiunea aplicată pe partea din spate a materialului, modificându-i suprafața si dându-i un aspect tridimensional cu efect ridicat sau un aspect în relief.
Coordonator: Alina Ioana Borcan, tel. 0268-477864

Povestea tiparului și tipografiei
Atelier interactiv de tipărire, în cadrul căruia beneficiarii își crează propriul suvenir – o foaie tipărită la teascul – model Coresi și primesc informații avizate cu privire la evoluția procesului de tipărire.
Coordonator: Ovidiu Savu, tel. 0268-477864

Roby – robotul erou
În cadrul atelierului educațional copiii pot programa roboțelul Roby pentru a soluționa scenarii de bullying folosind una dintre cele trei platforme de joc disponibile. Prin joc, copii vor învăța să coopereze și să facă față momentelor dificile care pot să apară în situațiile de bullying. Jocul este conceput pentru a reduce comportamentul agresiv în grupurile de copii și pentru a ajuta la prevenirea hărțuirii în rândul copiilor de 6-12 ani.
Coordonator: Cristina Seitz, tel. 0268-477864

Pinocchio
Este o invitație adresată copiilor la o activitate educațională non-formală – povestea lui Pinocchio transpusă în teatru de păpuși. Alături de tatăl său Gepetto și greierele Jiminy, băiețelul de lemn învață despre drepturile copilului și însemnătatea acestora. Două fragmente relevante din poveste sunt dramatizate, transformate în mici scenarii pentru teatrul de păpuși. Atelierul interactiv se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-10 ani.
Coordonator: Cristina Seitz, tel. 0268-477864

CASA „ȘTEFAN BACIU”
Str. G. Baiulescu, nr. 9, tel. 0268-511493

Aeromodelism
Elevii vor afla informații legate de istoria aviației brașovene. Vor construi și asambla aeromodele cu care se vor organiza concursuri.
Coordonator: Traian-Constantin Dumbrăveanu, tel. 0268-511493

Gramatica fanteziei/ Scriere creativă
Susţinerea şi dezvoltarea creativăţii elevilor printr-o serie de ateliere de scriere creativă pe proză şi poezie precum: Să inventăm un personaj! (elevii vor imagina personaje, le vor crea biografii sau le vor afla cele mai ascunse secrete), Poezia despre mine (un autoportret din cuvinte prin intermediul poeziei), Atelierul de poveşti (elevii vor inventa propria poveste pornind de la istoriile culturale ale unor simboluri naţionale).
Coordonator: Roxana Cornea tel: 0726 176 731

ROMÂNIA E ACASĂ
Proiectul derulat în aria Promovarea Culturii Scrise propune, pe lângă programul expozițional complex, la nivel național, dedicat unor personalități marcante și reprezentative pentru cultura românească care s-au consacrat în afara țării: Ștefan Baciu, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Panait Istrati, Ioan Petru Culianu, o serie de exerciții de scriere creativă, menite să-i apropie pe tineri de opera scriitorilor respectivi, în altă manieră decât o fac manualele școlare. Elevii descoperă opera scriitorilor rescriind-o în fucție de personalitatea și stilul lor, dezvoltându-și astfel gândirea critică și imaginația.
Coordonator: Roxana Cornea tel: 0726 176 731

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2024. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut