Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

renasterea unui dans din tezaurul coregrafic national romanesc

Anul acesta se implinesc 160 de ani de la prima reprezentatie publica a dansului de societate Romana in anul 1850. Acest dans de coloana era inspirat din teme folclorice romanesti precum: Calusarul sau Hategana. In 3 iulie 2007 avea loc o reconstituire a acestui dans creat de Iacob Muresianu. Evenimentul era realizat de corpul de balet al Operei Brasov, care readucea astfel la viata un dans disparut de cateva generatii, pe baza informatiilor furnizate de istoricii de la Muzeul Casa Muresenilor Brasov. Reconstituirea dansului a avut loc in situ, in locul sau de nastere, Casa Muresenilor. In anul 26 noiembrie 2008 dansul a fost reluat in public, in cadrul unui spectacol dedicat exclusiv din seria programului metamuzeal Recitalul de la ora 5, realizat in parteneriat intre acelasi muzeu si Opera Brasov. Cu aceeasi ocazie era lansat un pliant cu istoricul acestui dans. In anii 2008 si 2009 Muzeul Casa Muresenilor a gazduit cursuri pentru adulti de dans Romana in cadrul Cursurilor de Limba, cultura si civilizatie romaneasca organizate de Institutul Cultural Roman la Brasov. La Brasov si in judetul omonim exista o serie intreaga de institutii de arta si spectacol muzicale, care au in misiunea lor organizationala, respectiv in obiectul de activitate, preocupare pentru patrimoniul cultural national. Repertoriul acestora este insa limitat. Diversificarea repertoriului lor este mai mult decat binevenita, in conditiile in care Brasovul are participari la manifestari internationale, unde trebuie sa vina in permanenta cu ceva nou. La Rasnov functioneaza un ansamblu de dansuri populare intitulat Romana, care bazandu-se pe traditia orala incearca refacerea dansului intr-o forma usor alterata.

Institutiile de profil partenere in proiect sunt:

– Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, care are ca obiectiv cunoasterea, pastrarea si promovarea traditiilor si valorilor culturii populare in contextul dezvoltarii culturii nationale. Aceasta este cea mai importanta institutie publica cu preocupari in promovarea patrimoniului cultural national din judet. Prin colaborarea permanenta cu asezamintele culturale din localitatile judetului ne va oferi un sprijin important in realizarea proiectului.

– Opera Brasov si-a adus o contributie importanta la dezvoltarea vietii culturale a orasului in ultimii ani. Este institutia care a reconstituit in anul 2007 dansul Romana cu ajutorul coregrafului Nermina Damian si a corpului de balet al Operei Brasov. Acestia au avut de 3 ori spectacole cu dansul Romana.

– Asociatia Romanima are in preocuparile sale promovarea valorilor culturale romanesti in spatiul german. Prezenta unor institutii de cultura brasovene si artisti in evenimente publice din Germania a dus la aparitia unei cereri de diversificare a ofertei culturale locale pentru evenimente internationale.

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2023. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut