Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, vă invită joi, 10 noiembrie 2022, ora 13, la prezentarea publică a principalului rezultat din cadrul proiectului cultural „Secretul Familiei Mureșianu – Tur virtual gamificat”. Proiectul realizat în parteneriat cu Universitatea „Transilvania” Brașov – Facultatea de Sociologie și Comunicare și Inspectoratul Școlar al Județului Brașov este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Consiliul Județean Brașov.
Proiectul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani și propune o soluție originală și unică de prezentare a patrimoniului cultural mobil în cadrul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov. Este prima aplicație care îmbină un tur virtual al expoziției cu accesarea unui joc cu rol educativ și distractiv. Informații prezente în Arhiva Mureșenilor, una dintre cele mai importante arhive de familie din România, pot fi „descoperite” de utilizatori în timpul accesării turului virtual gamificat. Oferim o alternativă la vizitarea clasică prin accesarea istoriei Familiei Mureșianu utilizând forme neconvenționale, dar atractive, într-o manieră diferită de prezentare a patrimoniului cultural.
Muzeul memorial al Mureșenilor deține una dintre cele mai importante arhive de familie din România, numărând peste 25.000 de documente (scrisori, acte oficiale, publicații, fotografii). Amintim doar faptul că familia Mureșianu a fost proprietara „Gazetei Transilvaniei” primul ziar politic al românilor ardeleni; la 21 iunie 1848 poetul Andrei Mureșanu a publicat în paginile suplimentului literar „Foaie pentru minte, inimă și literatură” poezia „Unu rasunetu”, astăzi actualul Imn de stat al României, „Deșteaptă-te, Române!”, iar la 1888 în casa Familiei Mureșianu a fost înființată prima tipografie românească din cetatea Brașovului, „Tipografia A. Mureșianu”. Toate aceste valori naționale vor fi înglobate în turul virtual gamificat pentru descoperirea, la final, a „Secretului Familiei Mureșianu”.
Turul virtual gamificat cuprinde 24 de provocări, câte trei în fiecare sală din cele opt ale expoziției permanente. Printre aceste provocări se află puzzle-uri, ghicitori și identificări ale bunurilor culturale expuse în muzeu. Toate acestea își propun să spună poveștile celor care au trăit aici în urmă cu 180 de ani, dar să și îndemne vizitatorii la cunoaștere și divertisment, pentru a afla, la final, „Secretul familiei Mureșianu”. Turul virtual gamificat poate fi accesat în muzeu prin intermediul unui smartphone, a unei tablete sau, acasă, pe computer sau laptop.
Aplicația poate fi accesată la adresa https://casamuresenilor.ro-mania.info/
Contact detalii suplimentare: Cristina Seitz, manager proiect, tel. 0722258476, e-mail: cristinaseitz@gmail.com
Manager,
Dr. Valer RUS
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.