Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Curs de Tatting – arta dantelei cu suveica

Muzeul Naţional Peleş
Ambasada Japoniei
AsociaÅ£ia de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România

derulează proiectul

TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediÅ£ia a II-a

şi organizează 5 Workshop-uri susţinute de maestrul YUSAI SHOKOIN (Japonia), în perioada 4-7 septembrie 2012, în Sinaia, Buşteni şi Braşov, în cadrul seriei de manifestări culturale organizate în România şi Japonia cu ocazia împlinirii a 110 ani de colaborare româno-japoneză.

Workshop-ul se adresează deopotrivă tinerilor şi vârstnicilor care doresc să descifreze şi să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu aţă sau mătase.

La prima ediţie a atelierului, organizată în septembrie 2011, au participat 150 persoane, din Sinaia, Buşteni şi Comarnic, elevi şi adulţi, care au apreciat iniţiativa muzeului şi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativă a petrecerii timpului liber practicând o îndeletnicire atât de dragă Reginei Elisabeta.

Participarea este gratuită, pe baza înscrierii nominale, la adresa Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Piaţa Sfatului nr. 25, tel. 0268-477864 sau e-mail casa_muresenilor@yahoo.com.
Materialele necesare desfăşurării activitaţii vor fi puse la dispoziţie de dl. Yusai Shokoin.
Ultima zi de înscriere: luni, 3 septembrie 2012.
Persoana de contact: Cristina Seitz.

TATTING este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateţei modelelor redate.

Îndeletnicire practicată mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité fiind considerată un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.

SUVEICA este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de ţesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecţionată din lemn, fildeş, oţel, sidef, baga, porţelan şi în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuţios decorată, suveica a atras atenţia colecţionarilor pasionaţi de acest domeniu.

Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturităţii, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreună cu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans, Green@Company.

Coperta cărÅ£ii reproduce cea mai importantă lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaşterea internaÅ£ională a talentului său în acest domeniu, „Scutecul de botez al principelui Carolâ€? (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obÅ£inut Medalia de aur la ExpoziÅ£ia Universală de la Paris din anul 1900.

PROGRAMUL WORKSHOP-URILOR

TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediţia a II-a:

Marţi, 4 septembrie 2012
11,00 – 13,00 – atelier de tatting – Castelul Peleş
16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni

Miercuri, 5 septembrie 2012
11,00 – 13,00 – atelier de tatting – Centrul de plasament Sinaia
16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia

Joi, 6 septembrie 2012
10,30 – 12,30 – atelier de tatting – Grupa I – Muzeul Casa Mureşenilor Braşov
14,00 – 16,00 – atelier de tatting – Grupa II – Muzeul Casa Mureşenilor Braşov
13,30 – 15,00 – vizitarea oraşului Braşov

Vineri, 7 septembrie 2012 – Castelul Peleş
10,00 – 12,00 – vizitarea Castelului Peleş
13,00 – Concluzii

Nr. maxim de participanţi – 20 persoane (elevi şi adulţi)/atelier

Participanţi: Muzeul Naţional Peleş; Muzeul Casa Mureşenilor Braşov; Centrul Cultural Carmen Sylva, Sinaia; Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni; Centrul de plasament Sinaia.

Organizatori: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional Peleş, Ambasada Japoniei, Asociaţia de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România.

Parteneri: Restaurantul Kuib Sinaia, AMANN GROUP
Partener media: Redescoperă Sinaia

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2023. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut