Skip to content Skip to footer

Expoziția ”POVEȘTILE ARHIVEI”

afis web
„Poveștile Arhivei” sunt deschise publicului cu 8 expoziții speciale!

„Pentru o istorie a imnului naţional” deschide seria poveștilor și aduce în atenția publicului o serie de informații legate de autorul imnului național, Andrei Mureșanu și cea mai importantă creație a sa, poezia „Un răsunet”. Vă invităm să aflați mai multe despre cum „Deșteaptă-te, române!” a devenit imnul național al României, începând cu 1990.
Curator: Valer Rus.

Expoziția „Serviciile poștale în trecut” oferă informații despre începuturile serviciilor poștale în lume, serviciile poştale din Transilvania secolului al XIX-lea, detalii despre activitatea oficiului poştal braşovean. Se pot asculta scrisori oficiale sau familiale din Arhiva Mureşenilor și se poate afla limbajul timbrelor ce se folosea la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Curator: Marinela Loredana Barna

Expoziția „Fotografia între album de familie și document istoric” cuprinde fotografii de epocă, cărți poștale ilustrate cu Brașovul de altădată, clișee de sticlă, fotografii stereoscopice vechi, aparate de fotografiat de epocă, dar și contemporane. Expoziția prezintă un scurt istoric al fotografiei și al evoluției sale, de la descoperirea italianului Porta a obiectivului până la fotografia color.
Curator: Ovidiu Constantin Savu

Expoziția «Tipografia „A. Mureșianu”»
La sfârşitul anului 1887 ziarul „Gazeta Transilvaniei” îşi anunţa cititorii că, începând cu anul 1888, va fi editat în tipografia „A. Mureşianu”. Noua tipografie funcţiona în casa familiei Mureşianu din Piaţa Sfatului, azi, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov. Maşina tipografică era adusă de la Viena, cernelurile din Germania iar hârtia provenea din diverse centre precum Pesta, Viena şi Braşov.
Curator: Bianca Luminița Micu

Realizată în anul 2009, expoziţia „Auziţi, vedeţi, miraţi-vă! Expoziţie de publicitate” doreşte să aducă o mică contribuţie la cercetarea publicităţii transilvănene. Vizitatorii sunt invitaţi să cunoască începuturile publicităţii în Transilvania prin intermediul anunţurilor publicitare. Sunt surprinşi primii 100 de ani de apariţie ai „Gazetei de Transilvania”/„Gazetei Transilvaniei”, şi anume perioada cuprinsă între 1838-1938.
Curator: Marinela Loredana Barna

Copilăria reprezintă o vârstă marcantă pentru om. De cum percepem lumea în anii copilăriei depinde felul cum ne trăim viața de mai târziu. Pentru expoziția „Copiii și copilăria de altă dată”, am încercat să arătăm o parte a vârstei inocenței; a inocenței din 1900. Documentarea noastră ne-au fost fotografiile de epocă reprezentând copii, documente ale vremii, situații școlare, cărți și studii ce s-au ocupat de această problematică.
Curator: Ovidiu Constantin Savu

Cu o componentă importantă de interactivitate, expoziția „Dansul de societate ROMANA” prezintă povestea elegantului dans de salon compus în toamna anului 1849 de profesorul Iacob Mureșianu. Acesta s-a dansat în mod oficial la balul „Reuniunii Femeilor Române” în iarna anului 1851, iar apoi la toate balurile, seratele și recepțiile din Ardeal, Maramureş, Banat, Crişana sau la balurile studențimii românești din Budapesta și Viena, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Vă invităm să aflați mai multe despre acest dans în expoziția dedicată din cadrul Poveștilor Arhivei!
Curatori: Lorena Domocoș & Cristina Seitz

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2024. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut