Skip to content Skip to footer

IA – primul asistent virtual muzeal din România bazat pe Inteligență Artificială

Consiliul Județean Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, alături de partenerul Inspectoratul Școlar al Județului Brașov realizează proiectul cultural IA – asistent virtual muzeal bazat pe inteligență artificială. Proiectul este implementat în perioada iunie-octombrie 2019 și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul propune în premieră națională introducerea unei soluții inovatoare de protejare și promovare a patrimoniului, prin intermediul inteligenței artificiale – IA, în cadrul expozițiilor Muzeului Casa Mureșenilor Brașov. La intrarea în cele două expoziții ale muzeului, temporară și permanentă, vizitatorii vor fi întampinați de IA – o prezență feminină de tip avatar – asistent virtual muzeal bazat pe un program informatic, ce va fi vizualizată pe un ecran tv. IA va fi capabilă să furnizeze, la cerere, informații în limba română despre muzeu, expoziție și exponate, crescând astfel interacțiunea socială cu vizitatorii prin intermediul dialogului. IA – asistentul virtual muzeal – va fi programată să se angajeze în conversații, să utilizeze acțiuni non-verbale (gesturi, expresii faciale) într-un mod prietenos, înlesnind astfel accesul în vizitarea muzeului. Aplicația este realizată de un colectiv de cercetători din cadrul Universității Transilvania Brașov. În luna octombrie va fi testată aplicația în cadrul vizitei expozițiilor muzeului de către 10 clase de elevi, proveniți din școlile și liceele brașovene.

Mai multe detalii despre proiect pot fi aflate de pe pagina de internet a Muzeului Casa Mureșenilor Brașov http://muzeulmuresenilor.ro. De asemenea, ne puteți urmări pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/CasaMuresenilorMuzeulImnuluiNational
Contact detalii suplimentare:
Cristina Seitz, manager proiect, tel. 0722258476, e-mail: cristinaseitz@gmail.com

Manager,
Dr. Valer RUS
Logo Proiecte Color CMYK [Converted]
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2024. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut