Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Patrimoniu – o scenă pentru tineri

Muzeele caută voluntari pentru proiectarea unor piese de teatru bazate pe patrimoniul pe care îl dețin.

În lunile septembrie și octombrie tineri creativi, împreună cu muzeografi și artiști, vor da viață patrimoniului muzeal în cadrul unor spectacole de teatru unicat. Acestea vor fi dezvoltate în cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri, coordonat de Asociația TRANSCENA și finanțat prin AFCN. Muzeele participante la acest proiect sunt muzee cu profile unicat în țară: Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, și Muzeul de artă Vasile Grigore – pictor și colecționar.
Directorul Muzeului Casa Mureșenilor, Valer Rus, declară că: Datele statistice arată că vizitarea muzeelor tinde să scadă în România. Prin urmare, muzeele caută modalități noi și interactive de atragere a publicului. Proiectul Patrimoniu – o scenă pentru tineri vine în sprijinul acestui proces. Se ține cont de faptul că vizitatorii învaţă astăzi prin joc, interactivitate cu colecÅ£iile, prin divertisment. În acest context, teatrul poate oferi instrumente originale şi adecvate pentru îndeplinirea misiunii educative a muzeului, contribuind şi la educarea culturală a publicului şi la petrecerea timpului alocat vizitei în muzeu într-un mod relaxant, distractiv şi inedit. Abordarea artelor spectacolelor în muzeu este cu atât mai indicată cu cât tendinÅ£ele în muzeologia contemporană merg pe linia interpretării colecÅ£iilor prin poveşti („storytellingâ€?). În ultimii ani, mai multe muzee din România colaborează cu teatre și artiști, care propun programe de teatru muzeal.
Originalitatea proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri constă în faptul că muzeele participante și artiștii din cadrul Asociației TRANSCENA vor colabora cu tineri voluntari pentru proiectarea unor piese de teatru bazate pe colecțiile celor trei muzee. A fost lansat apelul pentru selectarea voluntarilor, în cele trei localități unde sunt amplasate muzeele participante: Brașov, Sf. Gheorghe și București. Tinerii interesați să fie parte în acest proiect și care vor să afle din culisele muncii într-un muzeu, să își îmbogățească cunoștințele cultuale și să contribuie la realizarea unor piese de teatru inedite, bazate pe patrimoniul muzeelor mai sus menționate, sunt invitați să contacteze organizatorii (mihaela.murgoci@gmail.com).
Piesele de teatru create în cadrul proiectului se vor desfășura atât în muzeele participante, cât și în licee sau spații publice. Utilizând ca instrument spectacolul de teatru, proiectul oferă tinerilor o perspectivă diferită atât asupra patrimoniului cultural, cât și asupra muzeului însuși. Muzeul va deveni astfel o scenă a vieții și a istoriei, depășind prejudecată că muzeul este un spațiu plictisitor, plin de obiecte prețioase, dar care nu au relevanță în raport cu viața noastră, cu prezentul – consideră Mihaela Murgoci, coordonatoarea proiectului.

Asociația TRANSCENA are ca scop educarea prin artă a unui public larg, contribuind astfel la procesul de evoluție individuală în contextul dezvoltării sociale a acestui public. În acest context, echipa TRANSCENA a dezvoltat proiecte în care componenta de educaţie prin teatru a fost sprijinită de componenta de teatru social.
Muzeul Casa Mureșenilor (Brașov) este dedicat memoriei unor mari personalități brașovene. Vedeta muzeului este familia Mureșianu. Membrii acestei familii au locuit în Brașov, dar activitatea lor a avut un impact important asupra culturii române, precum și asupra vieții politice.
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (Sfântu Gheorghe) este unul dintre cele mai active muzee din România prin prisma dezvoltării de programe educaționale non-formale. Muzeul se remarcă și prin cea mai modernă expoziție de arheologie din țară, cu reconstituiri 3D în mărime naturală, holograme și proiecții dinamice.
Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar (București) reunește colecţia personală a maestrului Vasile Grigore. Colecțiile sale cuprind nu numai lucrări ale artistului, ci și piese din aproape toate domeniile artelor frumoase.

Mai multe detalii cu privire la proiect:
http://showmuz.wordpress.com
Coordonator proiect
Mihaela Murgoci
mihaela.murgoci@gmail.com
0723 833 591
Responsabil PR:
Alexandra Zbuchea
alexandra.zbuchea@comunicare.ro
0745 370 007

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2023. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut