Proiectul „De la Diaconul Coresi la poetul Ștefan Baciu” este un demers cultural care își propune să faciliteze cunoașterea istoriei limbii române scrise și tipărite și a personalităților române din domeniul literaturii și publicisticii ce dau numele unor străzi din cel mai nou cartier al Brașovului, Coresi. Prin tematica culturală aleasă vizăm și celebrarea celor 500 de ani al celui mai vechi document, scris în limba română, „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hans Benkner”, document aflat în patrimoniul Serviciului Județean Brașov a Arhivelor Naționale, în Fondul Primăria orașului Brașov.
Într-o primă etapă se va desfășura o activitate de documentare cu privire la personalitățile din domeniul literaturii și publicisticii ce dau numele străzilor din Cartierul Coresi. Rezultatele vor fi prezentate într-o expoziție fotodocumentară outdoor, în care discursul muzeal va genera cunoaștere și va facilita apropierea locuitorilor față de valorile și personalitățile ce dau nume străzilor pe care locuiesc.
În perioada septembrie-noiembrie, vom derula două tipuri de activități de educație muzeală susținute de specialiști din Muzeul Casa Mureșenilor. Se vor organiza 10 ateliere interactive, în cadrul cărora beneficiarii își creează propriul suvenir – o foaie tipărită la teascul – model Coresi (foto atașată) și primesc informații avizate cu privire la evoluția procesului de tipărire. În paralel se vor organiza 10 workshopuri de scriere creativă în care beneficiarii vor fi provocați și călăuziți să-și dezvolte creativitatea prin crearea unui autoportret din cuvinte prin intermediul poeziei.
Trei Recitaluri de muzică și poezie românească – evenimente artistice ale unor muzicieni și actori brașoveni consacrați vor augmenta tabloul cultural propus.
Data desfășurării și locațiile din Brașov: septembrie-noiembrie 2021, Cartierul Coresi, Coresi Shopping Resort
Proiectul cultural este implementat de către Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, realizat împreună cu Coresi Shopping Resort și Muzeul Prima Școală Românească și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov și Consiliul Local Brașov, S.C. Ceetrus România SRL și Consiliul Județean Brașov.