Ãncepând de joi 26 august 2010, timp de trei zile, Cetatea din RâÅnov va fi locul de
întâlnire pentru armatele istorice din 8 Å£Äri europene (Bulgaria, Cehia, Slovenia, Austria, Germania, Bulgaria, FranÅ£a Åi Anglia).
Este singurul eveniment de tip living history din România, fiind organizat de o echipÄ de istorici condusÄ de dr. Adrian Silvan Ionescu.
Evenimentele de tip living history din România se pierd în avalanÅa de ,,festivaluri medievaleâ?, cu spectacole organizate fÄrÄ asistenÅ£a unor istorici, aranjate de imaginaÅ£ia unor persoane care în general nu au informaÅ£ia ÅtiinÅ£ificÄ care sÄ le permitÄ o încadrare chiar Åi aproximativÄ Ã®n spaÅ£iul istoric românesc.
Festivalul “Ãn numele trandafirului” va avea loc la RâÅnov în perioada 26 – 29 august 2010 Åi doreste sa atragÄ un public interesat sÄ asiste la o âlecÅ£ie vieâ? de istorie. Prin aceastÄ manifestare culturalÄ cu caracter istoric, documentar Åi didactic, organizatorii urmÄresc sÄ punÄ Ã®n valoare tradiÅ£ii militare din spaÅ£iul european, din antichitate pânÄ Ã®n epoca contemporanÄ.
AcÅ£iunea se adreseazÄ publicului iubitor de istorie prin prezentarea unor
aspecte ale vieÅ£ii cotidiene, costume, echipamente, demonstraÅ£ii de mânuire Åi tragere cu arme istorice, albe Åi de foc, Åi tehnici/tacticÄ de luptÄ din diferite epoci. Prima zi a festivalului este dedicatÄ comunicÄrilor ÅtiinÅ£ifice Åi discuÅ£iilor între specialiÅti.
Programul festivalului cuprinde de asemenea:
– ExpoziÅ£ii reconstituire istoricÄ
– PrezentÄri ale grupurilor istorice
– Concerte de marÅuri militare Åi muzicÄ de cÄtÄnie
– SedinÅ£e de tragere
– DefilÄri cu torÅ£e ale grupurilor istorice
– Reconstituiri cu scene de luptÄ
“Ce este un re-enactor ? Este un istoric în miniaturÄ. El se strÄduieÅte, singur sau în grup, sÄ refacÄ o epocÄ anume spre a încerca, pe propria-i piele, experienÅ£ele trÄite de înaintaÅi. El nu studiazÄ neapÄrat documente vechi, nu merge la Arhive, ci reconstituie viaÅ£a realÄ de acum câteva zeci sau câteva sute de ani folosind informaÅ£iile orale ale veteranilor sau memorialistica Åi iconografia epocilor respective. Astfel, el face istorie aplicatÄ, atât în planul celei evenimenÅ£iale cât Åi al celei sociale Åi a mentalitÄÅ£ilor” â dr. Adrian Silvan Ionescu