Skip to content Skip to footer

Începând de joi 26 august 2010, timp de trei zile, Cetatea din Râşnov va fi locul de
întâlnire pentru armatele istorice din 8 ţări europene (Bulgaria, Cehia, Slovenia, Austria, Germania, Bulgaria, Franţa şi Anglia).
Este singurul eveniment de tip living history din România, fiind organizat de o echipă de istorici condusă de dr. Adrian Silvan Ionescu.
Evenimentele de tip living history din România se pierd în avalanşa de ,,festivaluri medievaleâ€?, cu spectacole organizate fără asistenÅ£a unor istorici, aranjate de imaginaÅ£ia unor persoane care în general nu au informaÅ£ia ştiinÅ£ifică care să le permită o încadrare chiar şi aproximativă în spaÅ£iul istoric românesc.
Festivalul “În numele trandafirului” va avea loc la Râşnov în perioada 26 – 29 august 2010 şi doreste sa atragă un public interesat să asiste la o „lecÅ£ie vieâ€? de istorie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, documentar şi didactic, organizatorii urmăresc să pună în valoare tradiÅ£ii militare din spaÅ£iul european, din antichitate până în epoca contemporană.
Acţiunea se adresează publicului iubitor de istorie prin prezentarea unor
aspecte ale vieţii cotidiene, costume, echipamente, demonstraţii de mânuire şi tragere cu arme istorice, albe şi de foc, şi tehnici/tactică de luptă din diferite epoci. Prima zi a festivalului este dedicată comunicărilor ştiinţifice şi discuţiilor între specialişti.
Programul festivalului cuprinde de asemenea:
– ExpoziÅ£ii reconstituire istorică
– Prezentări ale grupurilor istorice
– Concerte de marşuri militare şi muzică de cătănie
– SedinÅ£e de tragere
– Defilări cu torÅ£e ale grupurilor istorice
– Reconstituiri cu scene de luptă
“Ce este un re-enactor ? Este un istoric în miniatură. El se străduieşte, singur sau în grup, să refacă o epocă anume spre a încerca, pe propria-i piele, experienÅ£ele trăite de înaintaşi. El nu studiază neapărat documente vechi, nu merge la Arhive, ci reconstituie viaÅ£a reală de acum câteva zeci sau câteva sute de ani folosind informaÅ£iile orale ale veteranilor sau memorialistica şi iconografia epocilor respective. Astfel, el face istorie aplicată, atât în planul celei evenimenÅ£iale cât şi al celei sociale şi a mentalităţilor” – dr. Adrian Silvan Ionescu

Leave a comment

Casa Mureşenilor

Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov – România
Tel: +40–268–477864

Casa Ştefan Baciu

Gheorghe Baiulescu nr. 9, Braşov – România
Tel: +40-268–511493

Inscriete la Newsletter

Muzeul Casa Muresenilor © 2024. Toate drepturile rezervate

Sari la conținut